Waarom een Siilo groep?
Waarom een Siilo groep?

Waarom een Siilo groep?

Er zijn tal van redenen om een groepsgesprek te starten in Siilo, met zorgverleners die betrokken bij dezelfde cliënt. Je kunt jouw bevindingen delen, vragen om de bevindingen van anderen, of de behoefte hebben om af te stemmen. Dit artikel beschrijft stap voor stap wie wanneer een groep start in de Zorg voor Parkinson regio en welke informatie we delen.

Wie start een groep?

Om te voorkomen dat er meerdere groepen voor dezelfde cliënt ontstaan, spreken we in onze regio af dat er altijd een verpleegkundige van de 5 ziekenhuizen (Bernhoven, CWZ, Maasziekenhuis Pantein, Radboudumc of Rijnstate) betrokken wordt bij het aanmaken van de Siilo groep.

👉
Heb je behoefte om af te stemmen in een groep? Betrek altijd de parkinsonverpleegkundige van jouw cliënt bij het aanmaken van een groep, om te voorkomen dat er dubbele groepen ontstaan.
👉
Zorg dat je toestemming hebt van de cliënt om in een groep met betrokken zorgverleners te overleggen over zijn/haar zorg.

Wanneer start je een groep?

In onze regio starten we in elk geval een Siilo groep voor alle (pré-)kwetsbare mensen met Parkinson (Schaal 4 - 7 van de Frailty scale), waarbij sprake is van één of meerdere van onderstaande kenmerken:

  • Geen partner/systeem
  • Cognitief onvoldoende vaardig
  • Delier/Hallucinaties/Verwardheid
  • Hoesten bij het eten
  • Intuïtie: Het niet-pluis gevoel van de verpleegkundige
💡
Meer weten over de Frailty scale?
De Frailty scale Klik op het pijltje om de tekst uit te klappen

Daarnaast zien we dat een complex zorgproces in de praktijk ook aanleiding is om een groep te starten:

  • Langdurig (bijv 3 maanden) meerdere zorgverleners (bijv 2+) betrokken
  • Veel veranderingen in de situatie van de cliënt, meer overlegmomenten nodig
👉
Lees ook Groep aanmakenGroep aanmaken

Welke informatie deel je?

Na het aanmaken van de groep deelt de parkinsonverpleegkundige (een deel van) de rapportage in het EPD in de groep. Tips:

  • Haal gevoelige of irrelevante informatie eruit
  • Deel informatie in overleg met de patiënt
  • Vaak is de conclusie of het beleid een mooie samenvatting
  • Kopieer de tekst (geen foto), zodat de andere zorgverleners ermee kunnen werken

Op deze manier zijn alle betrokken zorgverleners direct geïnformeerd, bijvoorbeeld wanneer er veel speelt en/of de woonsituatie zorgelijk is. Zo hoeft de cliënt niet opnieuw zijn/haar verhaal te doen en kan hij/zij erop vertrouwen dat zorg wordt afgestemd.

Meer weten over efficiënt informatie delen? Lees Efficiënt communicerenEfficiënt communiceren

👉
Weet je niet welke zorgdisciplines je bij een specifiek probleem kunt betrekken? Vul het probleem in in deze Paramedische richtlijn Parkinson met actieve beslisondersteuning.